Coatingvloer

Coatingvloer

Een kunstharsgebonden vloerafwerking die vaak wordt toegepast als afwerklaag, is de vloercoating. Maar wat is een vloercoating precies? Een vloercoating is een afwerking van het oppervlak die wordt toegepast op de mechanisch en /of chemisch belaste horizontale of hellende oppervlakken. De vloercoating wordt aangebracht om de ondergrond te verfraaien en/ of te beschermen. De ondergrond wordt dan beschermd tegen bijvoorbeeld slijtage of indringing/ aantasting door vloeistoffen. De vloercoating kan worden aangebracht in een laagdikte van maximaal 1mm. Een vloercoating met een laagdikte groter dan 1mm wordt een gietvloer genoemd. Een vloercoating wordt vaak in 2 of 3 lagen aangebracht. De totale laagdikte van de vloercoating bedraagt doorgaans 0,3 tot 0,6 mm.

Ondergronden vloercoating

Vloercoatings kunnen op nieuwe, maar ook op bestaande ondergronden worden toegepast zoals: 

  • Betonvloeren
  • Cementgebonden vloeren
  • Siergrindvloeren
  • Troffelvloeren
  • Staal
  • Houten vloeren
  • Bitumineuze vloeren

Eigenschappen

Vloercoatings bieden een duurzame bescherming van de constructie tegen atmosferische invloeden. Indien de vloer vuil is kunt u altijd de vloer reinigen want het is erg gemakkelijk om een vloercoating zelf te reinigen. Een vloercoating is slijtvast, stofvrij, vloeistofdicht en bestendig tegen verschillende chemicaliën. Het is mogelijk om antislip aan te brengen op een vloercoating. Hierdoor wordt de vloer stroever en is het mogelijk om veilig en verantwoord te werken op de desbetreffende vloer. Verder is een vloercoating toepasbaar in diverse glansgraden; hoogglans, zijdeglans, en mat.

Toepassing

Er zijn dus vele soorten ondergronden geschikt om een vloercoating op aan te brengen. Daarnaast zijn er vloercoatings met diverse eigenschappen zoals slijtvastheid, vloeistofdichtheid en soms speciaal gemaakt voor bijvoorbeeld een drinkwatervoorziening.
logo van Engelen Vloeren