Polyurethaan vloer
Een polyurethaan vloer, kortgezegd PU-vloer, is een licht elastische kunststof gietvloer die nagenoeg over iedere ondergrond aangebracht kan worden. Door het naadloze karakter van deze vloer is hij makkelijk te onderhouden en is hij zeer geschikt om toegepast te worden in moderne interieurs met een strakke vormgeving.
WAT IS POLYURETHAAN?
Polyurethaan is een vloeibaar kunststof polymeer dat na uitdroging zowel harde- als flexibele eigenschappen heeft. Het wordt veel toegepast in verven en coatings. Denk hierbij bijvoorbeeld aan autolak waarbij krasbestendigheid, glans en flexibiliteit van belang zijn. Polyurethaan is in de jaren zestig ontwikkeld en is lange tijd voornamelijk toegepast in industriële gietvloeren. Tegenwoordig zie je PU vloeren steeds meer terug in openbare gebouwen, kantoren en moderne interieurs.
OPBOUW VAN EEN POLYURETHAAN VLOER
Het kenmerkende van een PU gietvloer is dat deze laagsgewijs wordt aangebracht. Iedere laag heeft zijn specifieke eigenschappen. De eerste laag is een grondlaag die ervoor zorgt dat de vloer optimaal kan hechten aan de ondergrond. De opvolgende lagen zorgen voor elasticiteit, stevigheid en voor de uiteindelijke uitstraling van de vloer. In totaal worden er vier tot vijf lagen aangebracht die tussendoor moeten drogen.
KLEUREN EN AFWERKINGEN PU GIETVLOEREN
In principe is een PU vloer in alle mogelijke RAL en NCS kleuren leverbaar. Hij kan zowel in mat als hoogglans afgewerkt worden.
Voordelen
- Een PU vloer heeft geen naden, ziet er strak uit en is makkelijk te reinigen.
- Polyurethaan is elastischer dan epoxy en zal (in normale omstandigheden) niet scheuren.
- De vloer kan door zijn elastische en scheur overbruggende eigenschappen ook over een bestaande houten vloer worden aangebracht. Meestal moet deze vloer dan wel eerst verstevigd worden met een egaliserende glasvezellaag.
- Kan prima gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming.
- Polyurethaan vloeren werken geluiddempend. Een extra dempingslaag kan indien gewenst voor een nog betere akoestiek zorgen.
- Ideaal voor mensen met een huisstofallergie.
Nadelen
- Het aanbrengen van de vloer neemt vier tot vijf dagen in beslag. Afhankelijk van het gebruikte polymeer kan er tijdelijk sprake zijn van enige stankoverlast.
- Bij het nat worden van een gietvloer kan deze glad worden. Dit is echter afhankelijk van de toplaag. In de meeste gevallen is dit 'slipgevaar' te vergelijken met omstandigheden zoals die zich ook voordoen bij een natte tegelvoer. Eventueel kan een anti-sliplaag aangebracht worden.
- Een polyurethaan vloer is krasgevoelig. Met een toplaag van goede kwaliteit kun je echter de meeste krassen voorkomen.